Vackra bostäder på historisk mark

På 1700-talet valde danska postryttare på väg till Norge en slingrande stig som rundade Göteborg på dess östra sida – allt för att undgå att betala tull på vägen.

Drygt 200 år senare byggs här nya bostäder, som lyfter och hyllar platsens historia.

På den vackra tomten direkt söder om Katolska skolan byggs nu 46 bostadsrätter. 2025 ska de stå färdiga.

Läget är fantastiskt. Tio minuters promenad tar dig till Sankt Sigfrids plan åt ena hållet. Åt andra hållet hamnar du istället på Redbergsplatsen. Skolor, butiker och kollektivtrafik finns betydligt närmare än så.

Föreningen kommer inrymma allt från smart planerade ettor, till rymliga etagelägenheter med flera uteplatser.

”Örgryte, lämpar sig så väl till ett sånt här projekt: Gedigna material av hög klass, vackra hus i samklang med både omgivning och historia. Dessutom är det ju ovanligt att det alls byggs nytt i dessa kvarter”

Ulrik Neuendorf, uppdragsansvarig Radar Arkitekter

”Det är verkligen inte varje dag man får jobba med ett projekt som Fredriksborg. Här byggs välplanerade och högkvalitativa lägenheter i ett mycket efterfrågat läge.”

Rickard Stig
Nyproduktionsansvarig, Lundin Fastighetsbyrå

”Fantastiskt kul att få vara med från början, i ett attraktivt område, med ambitiösa byggherrar och en häftig historia. Här kommer folk att trivas!”

Lisa Robertz, inredningsansvarig

”Vi har ett bra team av personer som vi anser vara de bästa för detta projekt. Människor vi litar på och som hjälper oss skapa unika hem i ett attraktivt läge. Ulrik Neuendorf, från Radar Arkitekter har varit med sedan detaljplanarbetet och nyligen har vi även lyckats knyta Lisa Robertz till projektet. Hon ansvarar för att ta fram inredning, design och miljöer i absolut toppklass. Vi har valt att arbeta med Lundin Fastighetsbyrå, som håller i dialogen med er spekulanter”

David Wallenstam, Westhouse

Varför heter vi Fredriksborg?

Det är inte bara att det byggs nytt i Örgryte som är ovanligt. Projektet och bostadsrättsföreningen har fått sitt namn från något så speciellt som en dansk hästras.

Det var nämligen dessa vindsnabba fux som ansågs allra bäst när man skulle rida med bud till Norge och ville undvika svenska tullare på vägen.

De då skogsklädda kullarna strax öster om den växande staden blev ett favoritstråk för danska postiljoner till häst. Och fick de välja red de gärna på en Fredriksborgare, eller om man så vill en fux från det berömda danska stuteriet Fredriksborg på norra Själland.

Läs storyn här

Nu har Westhouse alltså valt att döpa det nya projektet i Örgryte till Fredriksborg för att lyfta och hylla platsens historia.

”Vi älskar denna vackra tomt och blev direkt fascinerade av dess historia. Självklart ville vi hylla ursprunget på ett eller annat sätt. Jag är övertygad om att det adderar kvaliteter för dem som kommer att bo på platsen”

David Wallenstam, Westhouse Fastigheter.

Naturnära – både ute och inne

Än idag är det lätt att se hur en utmattad ryttare och hans häst här fann vila, bete, vatten och skydd. För att vara så centralt beläget är naturen påfallande närvarande.

Kvaliteter som även arkitekturen och inredningen kommer att tillvarata och tolka på uppdaterade sätt.